Hvordan Lytt til ambient musikk

For mange år siden hadde jeg en college venn som var en misjonerende tilhenger av den abstrakte maleren Marc Rothko. Jeg husker henne fossende over en katalog over Rothko arbeid, mens jeg tenkte at jeg må være estetisk utfordret; Jeg bare ikke «få» det. Tross alt, de fleste av maleriene var noe annet enn store rektangler av farge, med små ujevnheter og en kontrast grensen eller stripe.

Alle de kjente referansepunkter linje og form, perspektiv og skygge, var borte. Jeg kunne sette pris på dem som «design», men ikke som «kunst». Mens de gledelig nok, kunne jeg ikke se hvorfor noen skulle rhapsodize over disse abstraksjoner … før jeg så dem for meg selv i egen person – en helt annen opplevelse! Da jeg møtte dem på museum av moderne kunst de bokstavelig talt stoppet meg i mitt spor, undergraver bevisst tanke og stuper meg umiddelbart inn i en meditativ tilstand.

De var ikke bare flate lerreter på veggen, men virket mer som levende ting, pulserende og bankende i resonans til en bølgelengde som hadde en grunnleggende forbindelse til kilden av ting. Jeg ble sjokkert. De hadde ikke «eksplisitt» en følelse – de var mer som følelser selv, og de virket som noe personlig for meg, eller Rothko, eller hvem som helst. Da jeg senere så på reproduksjoner Rothko verker i bøker, tilbakestilt de å flate fargeprøver av farge. Det var en erindring, men ingen rekreasjon av min erfaring. Dette var en erfaring som var avhengig av nærværet av den opprinnelige gjenstanden (art: et faktum).

Legg att eit svar